Bouwen voor inclusiviteit in Hamburg

 

 

 

De Hamburgse wijk Mitte Altona is een van de grootste nieuwbouwprojecten in Hamburg. In totaal moeten er 3.500 woningen komen. Wat bijzonder is aan het project  is dat er contractuele afspraken zijn gemaakt over ‘inclusieve ontwikkeling’. Inclusieve ontwikkeling betekent dat de nieuwe stadswijk voor iedereen bereikbaar en bewoonbaar moet zijn. De focus ligt in de contractuele afspraken liggen op  het barrièrevrij maken van de wijk voor mensen met een handicap. Maar er zijn ook afspraken gemaakt over het opbouwen van de sociale infrastructuur van de wijk. Dit zal gedaan worden door een buurtteam dat zich in gaat zetten voor het coördineren van sociale activiteiten, beheer van de openbare ruimte en het behartigen van de belangen van de bewoners van Mitte Altona. Op het niet nakomen van deze afspraken staat een flinke boete die kan oplopen tot maximaal een miljoen euro.

Deze punten zijn in het contract beland door de inspanningen van de organisatie Q8. Samen met honderden buurtbewoners en belangenbehartigers stelden zij een 30-punten plan op. Dit 30-punten plan beschrijft  wat de inclusieve ontwikkeling van Mitte Altona zou moeten inhouden. Dit gebeurde door heel veel te praten – echt heel veel te praten benadrukken de mensen van Q8 – en het goed opbouwen en onderhouden van het netwerk van belanghebbende. Zowel politici en ambtenaren waren enthousiast, omdat het 30-punten plan hele concrete uitvoerbare ideeën bevat. Het 30-punten plan is later door de VN bekroond als best practice in 2016.

Het 30-punten plan heeft er onder andere toe geleid dat er flink geëxperimenteerd is met de trottoirs. Blinde mensen willen een ribbelige ondergrond zodat ze zich kunnen oriënteren met een stok. Mensen die gebruik maken van een rolstoel willen juist een gladde ondergrond. Om dit probleem op te lossen zijn er speciale straatstenen ontwikkeld die geschikt zijn voor zowel blinde mensen, slechtzienden en rolstoelgebruikers. De eindtest werd gedaan door blindengeleidehonden, omdat die het straatpatroon moeten gebruiken om zich te oriënteren. Een van de ambtenaren van de stad Hamburg vertelde dat ze best zenuwachtig waren of de honden het straatpatroon goed zouden keuren!

De casus vertelt een succesverhaal over hoe burgers stedelijke ontwikkelingsprojecten op een positieve manier kunnen verbeteren. Door de tomeloze energie van Q8 en enkele activisten is er een concreet plan opgesteld. Door de concreetheid van het plan was het makkelijk mee te nemen in onderhandelingen en beleidsplannen. Hierdoor bleven de toezeggingen en beloftes ook niet vaag, maar slaagde ze er in de toezeggingen juridisch afdwingbaar te maken.

Geef een reactie